Cariere si rezultate

Totusi, de ce management de proiect tehnic? Pare o activitate simpla si accesibila oricui. Aceasta pana devenim manageri de proiect. Pentru a conduce un proiect, indeosebi unul tehnic, din stadiul de idee pana la cel de rezultat sustenabil, avem nevoie de mai mult decat „resurse umane“ si „resurse financiare“. Ne sunt necesare competente specifice, precum si o echipa de oameni bine pregatiti, alaturi de care sa transpunem viziunea proiectului in obiective pe care sa reusim sa le indeplinim. Proiectele tehnice nu sunt usor de condus, dar merita cu prisosinta sa-ti insusesti cunostintele si abilitatile care sa te ajute sa administrezi un proiect in fiecare din etapele ciclului sau de viata. 

Vei sti sa stabilesti scopul economic al unui proiect tehnic, pentru a fundamenta deciziile luate în contextul acestuia.

Vei sti sa transpui viziunea organizaţiei în viziunea proiectului tehnic, pentru alinierea acestuia la strategia organizaţiei.

Vei putea sa coordonezi un proiect tehnic asigurându-i încheierea cu succes, în contextul unor constrângeri semnificative de timp şi de calitate şi a unor provocări tehnice majore.

Vei putea coordona membrii echipei unui proiect tehnic, prin înţelegerea punctelor lor tari şi slabe şi prin determinarea lor să se sprijine reciproc în activităţile în care îi implică.

Vei putea identifica rezistenţa la schimbare, pentru a depăşi punctele critice din proiect prin evitarea conflictelor.

Vei putea stabili şi furniza informaţii privind sarcinile, planurile, programul, strategiile şi structura organizaţională către părţile interesate de proiectul tehnic.

Vei putea negocia acorduri în avantajul tuturor părţilor implicate, în contextul unui proiect tehnic.

Vei putea determina colaborarea eficace a membrilor din echipa unui proiect tehnic, pentru a-l încheia cu succes.

Vei putea aplica cunoştinţe despre procese de bază, metodologii, unelte şi tehnici în managementul de proiect, în contextul specific al proiectului şi al organizaţiei care îl implementează.

Vei înţelege structurile formale şi informale ale organizaţiei, pentru a coordona eficace proiectul.

Vei cunoaşte aplicaţiile din domeniul industrial al organizaţiei, pentru a adapta procesele de management de proiect la specificul ciclului de viaţă al produselor / serviciilor acesteia.

Vei putea coordona proiecte tehnice cu probleme, pentru a asigura redresarea şi în final succesul proiectului.

Vei putea coordona interacţiunea dintre beneficiar şi echipa proiectului, pentru a asigura succesul acestuia.

Vei putea administra schimbările continue din cadrul proiectului prin fermitatea deciziilor şi asumarea răspunderii, pentru a răspunde aşteptărilor tuturor părţilor interesate.

Vei putea obţine încrederea şi respectul părţilor interesate de proiectul tehnic, pentru a influenţa pozitiv deciziile strategice referitoare la acesta.

E nevoie in Romania de manageri de proiecte tehnice? Mediul economic din România are nevoie de specialiști cu o pregătire complexă interdisciplinară (tehnică, comercială, gestionare resurse umane, planificare etc.) datorită faptului că firmele românești, dar și multe multinaționale, își gestionează – din România – diverse proiecte în întreaga lume. Tehnologiile de comunicare fiind la îndemână, proiectele se gestionează centralizat, în puncte unde sunt concentrați ingineri și manageri de proiect. În România există deja birouri de inginerie de unde se gestionează global proiecte. Totodată, tot mai multe IMM-uri abordează modul de lucru project-based în relațiile cu partenerii lor economici.

Am initiat programul MPT, in parteneriat cu Emerson, la solicitarea mediului economic din regiune, care are o puternică orientare înspre proiecte tehnice complexe în industrie. Programul de masterat MPT este puternic interdisciplinar; sectoarele de activitate vizate prioritar sunt cele industriale, IT-ul și construcțiile. Programul de masterat MPT este de asemenea relevant pentru toate organizațiile care derulează proiecte de cercetare-dezvoltare.

89%

a fost rata de succes a proiectelor coordonate prin practici consacrate de management in 2016, în timp ce pentru restul proiectelor a fost de doar 34%

37%

este procentul situatiilor in care lipsa unor obiective clare este principala cauză a eșecului proiectelor

1/3

este rata aproximativa de incheiere a proiectelor la timp si in bugetul stabilit, iar aproximativ 25% din proiecte sunt incheiate cu succes

44%

din managerii de proiecte nu folosesc unelte software, deși există o ofertă numeroasă și variată (inclusiv multe unelte software performante opensource)

au reprezentat pierderi datorate managementului deficitar în 2016, pentru fiecare 1 miliard USD investit în proiecte (în SUA)

37%

din firmele din Romania nu elaborează nici un plan, si doar 10% din IMM-uri își construiesc strategii sau planuri pe 3-5 ani