De ce Managementul Proiectelor Tehnice?

Cui ne adresam? Programul de masterat Managementul Proiectelor Tehnice (pe scurt: MPT) este cea mai potrivita alegere daca sunteti interesat de planificarea, organizarea, conducerea si incheierea cu succes a proiectelor ingineresti. Derulat în parteneriat strategic cu compania Emerson, începând cu anul universitar 2021-2022, MPT are ca misiune formarea de specialiști capabili să coordoneze cu succes proiecte tehnice complexe, de la idee la rezultate sustenabile. Programul de masterat MPT este adresat absolvenților din domenii tehnice (în special angajați sau întreprinzători) care doresc să înțeleagă, la un nivel superior, particularitățile și provocările proiectelor tehnice (industriale, IT, construcții), pe tot ciclul de viață al acestora și dintr-o perspectivă interdisciplinară.
Ce vei invata? Programul de masterat MPT este construit atât pe discipline consacrate în managementul de proiect – particularizate însă pentru proiecte tehnice – cât și pe discipline care îl diferențiază semnificativ de alte abordări (generaliste) de management de proiect: Software avansat pentru managementul proiectelor, Managementul proiectelor industriale, Managementul proiectelor din construcții, Managementul cunoștințelor și transfer tehnologic, Negocierea şi managementul contractelor sau Legislație comercială și managementul achizițiilor. Programul de masterat MPT este puternic interdisciplinar; sectoarele de activitate vizate prioritar sunt cele industriale, IT-ul și construcțiile. Programul de masterat MPT este de asemenea relevant pentru toate organizațiile care derulează proiecte de cercetare-dezvoltare.

Cine preda? Lectorii programului de masterat MPT au experiență semnificativă în managementul proiectelor tehnice complexe și au fost (și sunt) implicați atât în proiecte cu industria cât și în proiecte de cercetare. Lectorii provin atât din mediul universitar (Universitatea Tehnică) cât și din cel industrial (partenerul strategic Emerson și alți parteneri din industrie și IT). Activitatea inițiatorilor acestui program (și a lectorilor prevăzuți a fi implicați) a condus la formarea de competențe semnificative în managementul proiectelor tehnice, abordate pe întreg ciclul de viață al acestora și din perspectivă interdisciplinară. Programul MPT valorifică aceste competențe și experiența acumulată, traducându-le în 21 discipline cu puternic caracter aplicativ.

Cum vei invata? La cursuri, proiecte si laboratoare, focalizarea va fi pe aplicatii reale, cu provocari si constrangeri reale. Suporturile teoretice (cursurile) sunt gandite sa sustina proiectele si laboratoarele; ele sunt asadar strans legate de componenta aplicativa. Vom acorda o atentie aparte interactivitatii cursurilor si a activitatilor aplicative: paradigma pe care ne dorim s-o implementam, in derularea tuturor activitatilor didactice, este problem- si project-based learning. Componenta principala a verificarii cunostintelor acumulate, pentru fiecare disciplina, va fi sub forma de mini-proiecte, desfasurate in echipe de 2-3 masteranzi.

Cum te poti inscrie? Admiterea se face la fel ca pentru toate celelalte programe de master ale Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca. Pot candida absolvenții cu diplomă de licență sau echivalentă. Departajarea candidatilor se face pe baza notelor obtinute la absolvirea studiilor de licenta si a unui scurt examen sub forma unui interviu. Interviul vizeaza cunoștințe ingineresti generale, dobandite pe parcursul studiilor universitare de licenta (pentru care bibliografia este disponibila pe site-ul programului masteral), precum si motivatia profesionala pe care o are candidatul privind proiectele tehnice.

In general, orice manager de proiect, pentru a avea succes, trebuie sa fie bun organizator, sa aiba capabilitati de lider si abilitati de comunicare. Cand vine vorba de proiecte tehnice, mai adaugam acestor atribute si cunostintele tehnologice si experienta. Managementul proiectelor tehnice este asadar puternic individualizat in domeniul sau, cu propriile sale provocari si oportunitati.

Managerii de proiecte tehnice au un rol fundamental in propunerea, dezvoltarea si implementarea acestor proiecte. Trebuie sa fie capabili sa inteleaga la un nivel superior continutul tehnic al unui asemenea proiect, dar si sa se ocupe de sarcini comune ale unui manager de proiect, precum planificare, executie, administrare de bugete sau comunicare.